Met NITE’s voorstelling Yara’s Wedding in de Stadsschouwburg en aansluitend het slotfeest in de binnentuin van het Stadslyceum, sloot de eerste editie van MENA Is here af. Bijna 15.000 mensen bezochten de verschillende voorstellingen, concerten en events. MENA is here opende op donderdag 11 mei met een concert van het Noord Nederlands Orkest en een inleiding door schrijver en medecurator Mohamedou Ould Slahi. Groningen stond in het teken van de veelkleurige culturele mozaïek uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika met als doel bezoekers kennis te laten maken met elkaar en elkaars cultuur.

Bezoekers over MENA:

“Geweldige muziek, geïnspireerd gebracht door zeer goede musici. Vreemd dat deze musici bij ons niet bekend zijn, dus goed initiatief om ze uit te nodigen. Verrassend en goed dat ze aan een stuk door speelden. Helpt om volledig op te gaan in de muziek en sfeer, zonder applaus tussendoor. Ook mooi om te zien hoe gemêleerd het publiek was!”- Over Kayhan Kalhor, Erdal Erzincan, Rembrandt Trio

“Een enerverende en confronterende voorstelling. Jawad maakt op humoristische manier de verschillen en overeenkomsten tussen Marokkanen en Nederlanders zichtbaar én voelbaar. Ontzettend leuk en enthousiast publiek.” – Over Jawad es Soufi

“Heerlijke muziek door een aantal van mijn favoriete artiesten zoals Bombino en Omar Souleyman en de ontdekking van Bab ‘l Bluz en Fanfare Station. Mooie positieve exposure van de Perzische, Turkse, Joodse, Toeareg en Arabische cultuur en sfeer.” Over Colors of MENA

“Het openingsconcert was zo bijzonder! Ik was emotioneel door het publiek dat in de zaal zat, de dirigent Tom Cohen die helemaal losging, het orkest die muziek zo mooi speelde en de prachtige Dalal Barnoussi met haar fantastische stem! Een goed begin van MENA is Here!” – Openingsconcert NNO

“Prachtig om deze sprankelende man van zo nabij mee te maken. Wat een humor en genoten van zijn wijsheid. Ook de interviewster was top, knap hoe flexibel ze met zijn eigenzinnigheid om ging”. – Over ‘Wat je zoekt, zoekt jou’ van Kader Abdolah