Kaarten

Op welke manier hebben de Syriërs ‘van 2015’ het (culturele) leven in Nederland en Groningen beïnvloed en andersom, hoe heeft Nederland en de Groningen de Syriërs gevormd?

De Syrische burgeroorlog zorgde in 2014 en 2015 voor een ongekende vluchtelingenstroom. Tienduizenden Syriërs belandden in Nederland, waarvan een paar duizend in Groningen. Deze groep Syriërs heeft zich inmiddels lang en breed gesetteld. Ze hebben een verblijfsvergunning of een Nederlands paspoort, een huis en vaak een baan of opleiding.

Op welke manier hebben de Syriërs ‘van 2015’ het (culturele) leven in Nederland en Groningen beïnvloed en andersom, hoe heeft Nederland en de Groningen de Syriërs gevormd? MENA is here biedt een mooie aanleiding om in te zoomen op de persoonlijke verhalen en ervaringen van de Syrische Nederlanders in Nederland; verhalen over kunst, cultuur, ondernemerschap en nieuw opgebouwde levens in Nederland. Over leven in vrijheid, ontmoetingen en wederzijdse inspiratie en vooroordelen. Met naast verhalen ook optredens.

Te gast zijn o.a. Jaco Dagevos, hoogleraar Integratie en Migratie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, leden van New Life Choir Karla Nabki en Sulaf Al Homsi, Yaman Erksousi eigenaar van Yaman Cuisine en Karam Shebat artiest en cultuurcoach.

De host van de avond is Yasmina Aboutaleb

Nederlands gesproken

Yasmina Aboutaleb

Yasmina Aboutaleb is freelance journalist en columnist. Ze studeerde Politicologie en Journalistiek & Media en schrijft voor o.a. de Volkskrant, Vrij Nederland en VOGUE. Haar favoriete onderwerpen: kunst en cultuur (theater, dans, literatuur), diversiteit, media en (samen)leven. In 2016 verscheen haar boek Dit maak je nooit meer mee waarin ze scherpe observaties en losse gesprekken met bewoners van Amsterdam deelt met de lezer.

Jaco Dagevos

Jaco Dagevos onderzocht voor het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) de integratie en participatie van Syrische statushouders in Nederland. Daarnaast is hij bijzonder hoogleraar Integratie en Migratie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Karam Shebat

Karam Shebat (1988) is opgegroeid in Damascus, Syrië. In 2014 kwam hij als asielzoeker naar Nederland. Na in verschillende opvanglocaties te hebben gewoond, kreeg hij in 2015 een Nederlandse verblijfsvergunning en woonruimte in Groningen. In Syrië had hij al een master Bedrijfskunde behaald en het conservatorium afgerond, In Nederland doorliep hij vervolgens nog de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Tegenwoordig werkt hij als cultuurcoach bij Vrijdag en als muziekdocent op een school in Emmen.

Yamen Erksousi

Toen Yamen Erksousi in Nederland aankwam wist hij dat hij iets wilde betekenen voor zijn nieuwe gemeenschap. Hij is daarom zijn eigen cateringbedrijf gestart, Yamen Cuisine, waar hij traditioneel Syrisch eten en moderne gerechten met een Syrische touch maakt. Naast dat ze lekker eten bieden is het bedrijf een sociale onderneming die mensen helpt een stap dichter bij de arbeidsmarkt te komen. Daarnaast is hij medeoprichter van Stichting De Verbinders, een organisatie die zich inzet voor integratie, inclusie en buurtverbetering.

New Life Choir

New Life Choir is een koor bestaande uit gevluchte Syriërs. Het koor is opgericht door een aantal van de leden die elkaar voor het eerst ontmoetten in de Groningse noodopvang voor asielzoekers in 2015. Ze willen met het koor een positieve boodschap uitdragen over Syrische vluchtelingen. Stuk voor stuk hebben ze een verhaal over wat ze hebben moeten doorstaan door de verschrikkelijke oorlog, maar ze zijn ook dankbaar om nu hier veilig in Nederland te kunnen zijn. We kijken graag vooruit en zijn volop bezig onze weg te vinden in onze nieuwe maatschappij.
Karla Nabki en Sulaf Al Homsi, twee leden van het koor, zullen aanwezig zijn om te vertellen over de oprichting van het koor, hoe het ze heeft geholpen met het leren van de Nederlandse taal en welke rol het speelt in hun levens in Groningen.